MAAR WEL OP HET JUISTE MOMENT

Manager zegt tegen zijn top-verkoper: ‘Als je vandaag die grote order niet binnenhaalt, verzaak je echt!’. 

Hoe lees je dit? Is het de onkundige manager die vanuit wanhoopspositie en druk vanuit de top zich maar wendt tot het negatief ‘motiveren’ van zijn medewerker? Of is het de slimme inspirator die exact op het juiste moment zijn talent tot de top van zijn/haar kunnen weet te pushen?

Het is zondag 10 maart, 2019. Salt Lake City, The Utah Olympic Oval. Johan de Wit, Nederlandse schaatscoach in Japanse dienst, zegt exact die woorden tegen zijn pupil, Miho Takagi: “Je verzaakt als je vandaag geen wereldrecord rijdt”. Aldus door hemzelf bevestigd in een interview met de NOS. 

Een paar uur later. Takagi doet iets unieks en schaatst sneller dan welke vrouw dan ook op de 1.500 meter. Ze duikt als eerste onder de tot dan toe magische grens van de 1 minuut 50 seconden met een nieuw wereldrecord van 1.49.83.

De woorden van die ochtend liegen er niet om, de druk en verwachting was gigantisch. Dus in dit geval werkte het. De resultaatgerichte, hongerige manager zal nu zeggen: zie je wel, druk opvoeren! 

Maar vergeet niet: De Wit is sinds 2015 de coach van Takagi. In het eerste jaar waren de resultaten mager tot nihil. In een interview met het AD laat hij optekenen “Het niveau was droevig!” Het tweede jaar werd het beter en beter. In 2018 werd Takagi wereldkampioene allround in Amsterdam en nu dat fantastische wereldrecord. 

We waren er niet bij in 2016 of 2017, maar ik betwijfel of hij toen ook woorden van gelijke strekking in haar richting heeft uitgesproken. Of heeft hij toen iets anders gezegd?

Petje af voor Johan de Wit, die als coach intensief met zijn talent heeft samengewerkt, haar exact begeleidt heeft in wat ze nodig heeft. En ja, prestatiedruk kan en mag geven als coach, begeleider, manager. Maar wel op het juiste moment.