Positiviteit is cruciaal voor een goede sfeer op de werkvloer en een productieve instelling van je medewerkers en collega’s. Jammer genoeg is een positieve werksfeer niet altijd vanzelfsprekend en zul je vaak te maken krijgen met klagers en een negatieve werksfeer. We bieden je in dit artikel een aantal tips voor het brengen van meer positiviteit op de werkvloer en het verbeteren van een negatieve werksfeer.
Een positieve werksfeer begint bij jezelf
Voordat je vingers gaat wijzen naar je collega’s voor het veroorzaken van een negatieve werksfeer, is het belangrijk om ook eerst naar jezelf te kijken. Door zelfreflectie kom je er soms ook achter dat een negatieve werksfeer voorkomt uit je eigen gedrag. Reflecteer daarom ook goed op de manier waarop je dingen verwoord en hoe je met collega’s omgaat.
Een verkeerde verwoording of omgaan met collega’s kan met veel zaken te maken hebben. Je stress niveau bijvoorbeeld. Daarin zijn je thuissituatie en je werk onlosmakelijk van elkaar verbonden. Als je thuis stress ervaart, neem je dit ook mee naar je werk en ook andersom. Stress kan natuurlijk uit veel factoren voortvloeien, zorg er daarom voor dat je basis om stress te voorkomen op een rijtje hebt. Sport regelmatig, zorg dat je goed slaapt en probeer op je voeding te letten. Een goede balans tussen gezond eten en soms jezelf verwennen is de magische formule! De top tip om zelf positiviteit uit te stralen op de werkvloer: meer lachen! Dit is echt een kwestie van fake it ‘till you make it. Des te meer je lacht, des te vrolijker je wordt. Het werkt dus aanstekelijk, voor jezelf maar ook zeker voor anderen!
Werksfeer verbeteren door je mond open te doen
Niemand houdt van een pessimist, maar als er echt iets wat je dwars zit is er maar een manier om dat onder de aandacht te brengen. Trek je mond open en bespreek het probleem met je leidinggevende! Zo kun je samen werken aan een oplossing. Dit geldt ook voor het herkennen van negatief gedrag bij anderen. Erken het probleem en benoem de negativiteit. Alleen dan wordt het probleem een punt waar aan gewerkt kan worden. Zorg er wel voor dat je geen oordeel velt, maar dat je focus ligt op je eigen gevoelens. Zo benoem je het probleem op een onbevooroordeelde manier. Dat wat je aandacht geeft, groeit. Zowel negatief als positief. Rapporteer dus problemen, maar blijf hier niet op hangen. Je wil niet de klagende collega worden!
Klagende collega’s
In elk team vind je klagende collega’s en ze kunnen een erg negatieve invloed hebben op de werksfeer. Een team kun je vaak opdelen in drie groepen: de klagers, mensen die zich ergeren aan geklaag en de ‘meelopers’. Des te luider de klaagzang van de klagers, des te makkelijker de meelopers zich laten overhalen tot meegaan in het klagen. Stop daarom ook zo min mogelijk energie in de klagers, hoe verleidelijk dit ook is. Richt je eerder op de groep meelopers! Ze zijn het makkelijkst over te halen naar de kant zonder geklaag. Teamgedrag is ongelooflijk hardnekkig, dus als je het merendeel van het team mee hebt, gaat vaak de rest ook mee.
Een goede werksfeer creëren met goede communicatie
Zorg ervoor dat je op de juiste manier communiceert met je collega’s en een goede communicatie stimuleert onder werknemers. Dat begint bij jezelf! Wees constructief: richt je niet alleen op het probleem, maar vooral wat jullie samen gaan doen om het probleem op te lossen. Opbouwende kritiek en gesprekken geven je werknemers een krachtig en goed gevoel. Dat draagt bij aan een positieve werksfeer.
Denk daarbij goed na waarom je iets zegt tegen iemand, is dat om iemand te helpen of alleen maar omdat je die persoon wilt kwetsen? Wat wil je bereiken met het houden van een gesprek? Richt je daarbij ook vooral op het positieve: hoe kun je met dit gesprek een positieve impact hebben op de werksfeer?
De allerbelangrijkste basis van positieve gesprekken zijn dat je altijd vriendelijk blijft tegenover je gesprekspartner. Met positiviteit bereik je namelijk meer dan met negativiteit! Behandel je collega’s en werknemers met respect, op een manier waarop je zelf ook behandeld zou willen worden.
Negatieve werksfeer doorbreken met een blik op de toekomst
Een blik op de toekomst werkt verhelderend. Stel daarom doelen voor jezelf en het team. Als je weet waar je naartoe werkt, doorbreek je het gevoel van nutteloosheid die vaak tot negativiteit leidt. Stel samen met je manager realistische en uitdagende doelen voor jou en je team. Wat ga je de aankomende maanden doen en welke doelen wil je dit jaar behalen? Deze doelen kun je daarna gebruiken als maatstaven om successen te vieren. Dat zorgt ervoor dat je op verschillende momenten bijdraagt aan een positieve werksfeer. Op het moment dat de doelen gesteld worden en het moment waarop de doelen behaald worden!
Ons laatste advies: wees niet bang voor verandering! Als een bepaalde positie, team of baan niet goed bij je past of je echt niet aanstaat, is het tijd voor verandering. Misschien erger je jezelf aan het gebrek aan verantwoordelijkheden? Werk dan extra hard om die promotie te behalen voor een hogere functie.
Als het bedrijf echt niet goed bij je past, ga dan eens op zoek naar een andere baan. Of als het werk zelf toch geen goede match is: ga terug naar school en laat je omscholen naar een veld waar je passie wél ligt! Verandering is misschien eng, maar het is nog veel erger om te blijven zitten op een plek die je ongelukkig maakt.