Teambuilding: “leuke dag” of belangrijk ontwikkelinstrument? De belangrijkste tip: geef opvolging aan de uitkomsten van de dag! Alleen de dag organiseren en volbrengen is als 1x naar de sportschool gaan: je voelt 1 dag iets, maar fit word je er niet van!

Vrijwel iedereen kent het of heeft er wel eens aan meegedaan: teambuilding.  Een dag uit het kantoor en in een nieuwe setting met als doel elkaar beter leren kennen. De interne relaties worden versterkt, het team krijgt nieuwe energie en de productiviteit wordt vergroot. Maar wat zijn de achterliggende voordelen van teambuilding? En hoe kan je dit als organisatie inzetten voor een optimaal resultaat? 

Wat houdt teambuilding in?

Productiviteit en interne binding van werknemers zijn de begrippen waar het voornamelijk om draait bij teambuilding. Maar wat houdt teambuilding precies in en op welke manier worden deze resultaten bereikt? Een antwoord op deze vragen is niet eenvoudig te geven. Elke organisatie is namelijk uniek en heeft daardoor unieke behoeften. Wat voor het ene bedrijf effectief is, hoeft niet automatisch effectief voor het andere bedrijf te zijn. Ga daarom niet blindelings uit van verhalen die je hoort maar zoek gericht naar dat waar je organisatie baat bij heeft. Wat wél gezegd kan worden, is dat werknemers gezamenlijk activiteiten uit zullen voeren gebaseerd op samenwerking. Tijdens elke teambuilding activiteit worden je medewerkers aangemoedigd om elkaars kwaliteiten te leren herkennen, te communiceren met elkaar, plannen te maken en vervolgens als eenheid te werk gaan.

Wat zijn de voordelen van goede teambuilding?

Goede teambuilding helpt je team om samen sterker te worden. Je medewerkers krijgen een beter inzicht in de kwaliteiten die elk van hen heeft, de onderlinge vertrouwensband wordt versterkt en wellicht worden stereotypen over bepaalde medewerkers ontkracht. Deze resultaten zorgen voor een betere sfeer op de werkvloer. Ook kan het bepaalde gewenste cultuurveranderingen in gang zetten. Een ander voordeel is dat iedereen die dag gelijkwaardig is. Je werknemers ervaren je als gelijke en niet slechts als leidinggevende. Dit versterkt de loyaliteit naar jou en naar de organisatie als geheel.

Binding tussen werknemers onderling

Eén van de belangrijkste doelen van teambuilding is het versterken van de binding tussen medewerkers onderling en tussen medewerkers met leidinggevenden. Zowel werkgever als werknemer heeft de neiging deze verantwoording op de ander af te schuiven. Echter is het een inspanning wat van twee kanten moet komen om effectief te zijn. Bovendien helpt het medewerkers een reëel beeld te krijgen over hoe hun werkzaamheden bijdragen aan het succes van de organisatie. Hierdoor voelen zij zich meer verbonden met de organisatie en extra gemotiveerd om zich in te zetten.

Randvoorwaarden teambuilding: doe wat met het resultaat

Teambuilding biedt veel mogelijkheden om de door jou beoogde resultaten te bereiken. Houdt er echter rekening mee dat je hier opvolging aan geeft. Anders zullen je medewerkers de teambuilding al snel beschouwen als een alleenstaand evenement wat vooral erg gezellig was. Zorg daarom voor voldoende opvolging om de door jouw beoogde resultaten uit je teambuilding activiteiten te halen. Hoe meer rendement hoe beter.

Verschillende mogelijkheden teambuilding

Elke organisatie en team zijn uniek. Daarom is het belangrijk om teambuilding activiteiten te kiezen die bij je specifieke situatie passen. Op basis van de grootte van je organisatie kun je bijvoorbeeld kiezen voor kennismakende of intensieve activiteiten. Een ander voorbeeld is een activiteit waarbij je de communicatie tussen medewerkers onderling of tussen medewerkers en leidinggevenden wilt versterken. Sommige organisaties kiezen er zelfs voor om klanten te betrekken in de teambuilding activiteiten. Dit laat duidelijk zien hoeveel mogelijkheden er zijn. Baseer daarom je keuze op jouw unieke situatie.

Laat de gehele organisatie meedenken

Vraag ook zeker binnen de organisatie wat medewerkers belangrijk vinden. Door dit te doen motiveert je hen om mee te denken en dat is een goede voorbereiding op de teambuilding activiteiten die zij gaan ondernemen. Geef vrijblijvend je specifieke wensen aan en wij nemen contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding