De meeste mensen hebben er regelmatig last van; je slecht kunnen concentreren op het werk dat voor je ligt. Dat is ook niet gek in de wereld van nu. De gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op. Het is heel gewoon om iedereen te laten weten waar je mee bezig bent. Mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen graag op de hoogte blijven van alles wat er om hun heen gebeurt. Maar na elke verstoring van de concentratie, duurt het minimaal 15 minuten voordat je weer volledig gefocust bent op het werk waar je mee bezig was. Word je vaker dan 1 keer per uur verstoord, dan schiet je werk dus niet erg op.

Concentratie of focus? Eigenlijk is het een beetje raar om te zeggen dat je je concentratie moet verbeteren. Je bent namelijk altijd geconcentreerd, óók als je afgeleid bent. Dan ben je geconcentreerd bezig met je afleiding; je kijkt bijvoorbeeld geconcentreerd naar de newsfeed van Nu.nl. We moeten het dus eigenlijk niet hebben over je concentratie verbeteren, maar eerder over je aandachtsspanne verlengen, of je focus verbeteren. De volgende zeven tips helpen je daarbij op weg.

Tip 1: Verwijder alle afleidingen

Als je langere tijd achter elkaar geconcentreerd wil werken, moet je wat doen aan alle meldingssignalen op je telefoon en computer. Email, Facebook, WhatsApp, je beltoon, allemaal briljante concentratieverstoorders. Zolang je hier niets aan doet, zal elk piepje, rammeltje of deuntje je nieuwsgierigheid opwekken. Ook al kijk je niet meteen, het feit dat je de melding hoort, verstoort je concentratie al. Rotzooi of een rommelige omgeving stoort je concentratievermogen ook. Zorg daarom dat je bureau leeg is en je werkkamer schoon. Het scheelt ook veel als je hoofd leeg is, zonder stress en rommelige gedachten.

Tip 2: Maak het overzichtelijk

Ben jij ook zo’n iemand die door de bomen het bos niet meer ziet als je meerdere taken op een dag moet doen? Dan kun je het beste een takenlijstje opstellen voordat je begint te werken. Je hebt dan al je klussen op een rijtje staan, van hoge, tot lage prioriteit. Doe geen dingen door elkaar heen. Begin met het belangrijkste en handel dat af, voordat je doorgaat naar het volgende project. En zorg dat je alle informatie en benodigdheden voor je werk bij de hand hebt. Dan hoef je tussendoor niet van je werkplek af te komen, met alle risico’s van dien.

Tip 3: Kom voor jezelf op

Concentratieproblemen komen zowel thuis als op het werk voor. Door je huisgenoten of je collega’s te vertellen dat je het druk hebt, kunnen ze rekening met je houden en je werkomgeving ontwijken. Vind je het alsnog moeilijk om je te concentreren, dan kun je de mensen in je omgeving eraan herinneren dat je je écht even moet concentreren. Je mag best vragen of ze hun kletspraatje wat verderop willen voeren. Dit werkt niet als je een gemixt signaal afgeeft. Zeggen dat je het druk hebt en vervolgens uitgebreid met het thuisfront bellen is in deze situatie not done. Je kunt er ook voor kiezen zelf naar een rustige werkplek te verkassen.

Tip 4: Plan tussendoor tijd voor jezelf

Het is onmogelijk om 8 uur aan een stuk geconcentreerd te blijven. Het is daarom dan ook erg belangrijk om jezelf tijdens een drukke werkdag een moment van ontspanning te gunnen. Voor sommige mensen helpt het al, als ze even geoorloofd weg mogen dromen. Voor andere mensen is beweging of een sociale ontmoeting een goede afleiding. Als je weet dat je moment voor ontspanning gepland staat, zal je minder snel geneigd zijn ‘vals te spelen’ in de tijd dat je je eigenlijk moet concentreren.

Tip 5: Zorg goed voor jezelf

Zorg dat je voldoende nachtrust krijgt. Hoe vermoeider je bent, hoe moeilijker het zal zijn om je gedurende langere tijd te concentreren. Als je uitgerust bent, is het veel gemakkelijker om afleiding buiten te sluiten. Het gros van de mensen werkt geconcentreerder in de ochtend. Als de dag vordert, word je vermoeider en zullen je gedachten sneller afdwalen. Plan daarom moeilijke taken niet aan het einde van je dag. Goede voeding is ook belangrijk. Een gebalanceerde maaltijd stimuleert je hersenen, teveel suikers maakt sloom.

Tip 6: Train je hersenen

Blijft het moeilijk voor je om je langere tijd te concentreren op je werk? Dan ben je waarschijnlijk een beelddenker en zit het niet zo in je aard om lang geconcentreerd bezig te zijn. Gelukkig zijn er manieren om je hersenen te trainen. Dat doe je bijvoorbeeld door veel ‘brain games’ te doen. Kruiswoordpuzzels, Sudoku’s, schaken, Smartgames, allemaal manieren om je hersenen op een positieve manier te leren zich langer dan normaal te focussen op 1 onderwerp. Je leert daarmee strategisch, analytisch en creatief om te gaan met een opdracht.

Tip 7: Denk in oplossingen

Je hersenen floreren als ze oplossingen mogen bedenken. Zie je echter alleen problemen, dan stagneert het denkproces en gaat je brein negatieve aspecten sterker belichten. Blijf dus positief en ben ervan overtuigd dat je de klus gaat klaren, dan zal je brein sneller oplossingen aandragen en ben je uiteindelijk ook sneller klaar. Mét een veel positiever gevoel.

Volg met het STAP-budget kosteloos de training time management! Een samenwerking tussen Het Zakelijk Sportseizoen & Netherlands Business Academy. Wil jij je eigen time management systeem maken dat voor jou werkt en past bij jouw manier van werken? Voor een beter overzicht in je prioriteiten, meer rust en overzicht & betere concentratie. Meer informatie over de training time management, kosteloos te volgen met het STAP-budget.