Het Speelveld:

praktische METHODE VOOR TEAMONTWIKKELING

Het Speelveld is de methode voor teamontwikkeling van Het Zakelijk Sportseizoen®. Net zoals in een sportwedstrijd, gebeuren alle onderdelen van je werk als het ware op een ‘speelveld’ om je heen.

Op Het Speelveld gaat jouw team aan de slag met alle facetten dat een team succesvol maakt. Door fysiek op Het Speelveld plaats te nemen, worden de effectieve en ineffectieve elementen van jullie team zichtbaar.

Teamontwikkeling was nog nooit zo praktisch en tastbaar!

Hoe werkt de methode het speelveld?

Aan de slag gaan met Het Speelveld betekent dat je als team gaat ontwikkelen op de volgende onderdelen:

  • Performance & Doelen: waar ‘spelen’ jullie naar toe, waar meet je op?
  • Kaders: welke kaders moeten jullie je aan houden en wie bepaalt die?
  • Gedrag & talent: welke gedragsvoorkeuren & talenten zitten er in jullie team en wat kun je daar mee?
  • Structuur in samenwerking: welke processen, rollen, taken en verantwoordelijkheden hebben jullie en welke afspraken ondersteunen die?
  • Communicatie: hoe verloopt de onderlinge communicatie en samenwerking?
  • Lerend vermogen: op welke niveau leert en ontwikkelt het team zich, welke feedback cultuur hanteert het team?

De combinatie van theorie, praktisch op het veld staand en persoonlijke coaching & feedback was erg prettig!

AWL

Fysiek aan de slag

Zoals elke sporter zal beamen: échte vooruitgang boek je niet in de kleedkamer maar pas als je in beweging komt!

Daarom gaan jullie als team fysiek aan de slag OP het veld. Door verschillende oefeningen, teamspellen en overlegmomenten doorlopen jullie met elkaar de onderdelen van de methode.

Het voordeel? Jullie gaan fysiek ervaren hoe de verschillende facetten nu eigenlijk werken in jullie team. Je gaat ook begrijpen waarom de samenwerking is zoals deze is. Door het fysiek zichtbaar te maken wordt jullie samenwerking ineens toegankelijk, praktisch maar ook begrijpbaar. Om daarmee de juiste zaken te bespreken op weg naar een succesvol team.

Als voorbeeld: jullie komen er op Het Speelveld achter dat een van jullie teamleden zich in de samenwerking ‘buiten het veld’ opstelt. In het werk merkten jullie ook al dat de communicatie moeizaam verliep. Hoe voelt dit, wat is er nodig en hoe kun je dit veranderen?

Kick-off het Speelveld

Wil jij met jouw team aan de slag op Het Speelveld? Dan starten we met een kick-off van een halve dag. In die halve dag maken jullie de eerste stappen in deze methode van teamontwikkeling en pakken de eerste ‘quick-wins’ om er als team gelijk sterker uit te komen. Ook maken jullie zelf inzichtelijk of en op welke vlakken er ontwikkeling nodig is.

Wat gaan jullie doen?

Als eerste krijgt elk teamlid een korte online intake. Hiermee bepalen we de richting van de kick-off. Daarna zien we elkaar voor een dagdeel live op Het Speelveld, waarin we aan de slag gaan met 5 onderdelen. Ten slotte maken jullie we met elkaar inzichtelijk of en op welke vlakken er ontwikkeling nodig is in jullie team.

Kort, toegankelijk en vooral praktisch!

Hebben jullie voldoende aan de ‘quick-wins’? Dan kun je direct weer verder als team. Is er meer nodig en willen jullie een grotere stap maken als team? Dan gaan we om tafel om jullie Speelveld verder te ontwikkelen.

STAPSGEWIJS BOUWEN

Zoals een sportteam niet zomaar aan een training begint, stappen we ook niet zomaar met jou en je team Het Speelveld op. Samen bouwen we jouw ontwikkelvraagstuk uit.

De eerste stap begint bij het bepalen van jullie ontwikkeldoel: met welk doel gaan jullie Het Speelveld op. Stap twee: het juiste trainingsplan selecteren en op maat maken naar jullie wensen en behoeften. Goal en plan set? Dan gaan we aan de slag!

In de doe-fase gaan we Het Speelveld op en krijgt iedere speler de kans om te doen waar hij/ zij goed in is. En winnen doe je met z’n allen, daarom is communicatie en teambuilding tijdens de training dan ook key. Beoogde doel bereikt? Dan schakelen we over naar de evaluatie.

Na een kort herstel, zodat jullie de theorie in praktijk kunnen brengen, beoordelen we met elkaar welke stappen zijn gezet en welke nog nodig zijn. En aan het einde van het trainingstraject volgt een korte recap. Daarna einde oefening? Nee, want met jouw toewijding blijft de training gewoon doorwerken.

peter legt je HET SPEELVELD uit: