feedback

Feedback is enorm belangrijk om teams effectiever en prettiger te laten (samen)werken. Dankzij goed gegeven feedback kan een organisatie met dubbelsprongen vooruit gaan. Slecht geformuleerde feedback, daarentegen, sloopt eerder dan dat het opbouwt. Training Teambuilding heeft een aantal tips en adviezen die helpen om jouw team te versterken. 

De kracht van een compliment wordt miskend

Feedback geven kan positief of negatief zijn. Wist je dat positieve feedback vaak in veel meer effect sorteert? We steken namelijk meer op van lofuitingen. Bovendien motiveren ze ook. Je teamlid zal zich aangespoord voelen om op dezelfde weg door te gaan, maar dan een tandje harder. 

Bezint eer ge begint

Stel: je wilt feedback geven. Ga dan eerst eens bij jezelf te rade. Wat doet de ander niet goed? Wat is het doel van je feedback? Wat heeft je collega of werknemer voor karakter? Denk hier van tevoren kort over na, zodat jegoed voorbereid het gesprek aangaat. Zorg ervoor dat de feedback uitsluitend betrekking heeft op hoe iemandhandelt, niet op zaken waar hij of zij niets aan kan veranderen. 

Refereer aan duidelijke voorvallen

Doen: noem duidelijke gebeurtenissen of voorbeelden van gedrag. Niet doen: veralgemeniseren. Dus: ‘Gistermiddag was je werkplek een rommel, waardoor ik ergens anders heen moest gaan met een klant.’ En niet: ‘Je werkplek is altijd een rotzooi.’ Stel je dat de ander iets ‘immer’ of ‘nimmer’ doet, dan verzand je al snel in een ordinair bekvechtpartijtje. 

Vertel vanuit jezelf

Beschuldig de ander niet, maar belicht een gebeurtenis of voorbeeld van het gedrag van de ander vanuit jouw perspectief. Benoem ook het gevolg voor jou. Wanneer je zegt: ‘Je bereidt de vergaderingen slecht voor’, zal je gesprekspartner zich aangevallen voelen. Dat is maar weinig constructief. Kies daarom voor de ik-vorm en benoem het gevolg voor jou: ‘Ik moet altijd veel extra uitleggen tijdens de vergadering omdat jij je niet altijd even goed voorbereidt.’ 

Geef wat ruimte aan de ander

Als je teamlid of collega zelf geen enkele inbreng in het feedbackgesprek heeft gehad, zal hij of zij achterblijven met een akelig gevoel. Wacht daarom even op een reactie. Of vraag ernaar. ‘Hoe denk je hierover?’ Of: ‘Snap je mijn punt?’ Informeer je ook even bij je gesprekspartner, dan kan ook blijken dat er een prima rechtvaardiging voor zijn gedrag is, of dat hij er niets aan kon doen. 

Verzoek en onderzoek

Heb je gezegd wat je dwarszit? Verzoek dan om ander gedrag, zonder iemand al te veel de zwartepiet toe te spelen. Onderzoek samen de mogelijkheden en duw je eigen oplossing niet door de strot. Een aandachtspunt in deze fase is NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Ga er niet vanuit dat iemand een te hoge werkdruk heeft of zijn werk beu is, maar luister actief naar wat hij of zij te zeggen heeft. 

Wacht, kies, oefen

Tot slot nog wat algemene adviezen. Wacht niet te lang met het geven van de feedback, zes weken later is te laat. Kies voor het geven van de feedback een plek waar jullie wat privacy hebben. En oefen de voorgaande tips en adviezen even voordat je feedback gaat geven. Wil je meer tips om efficïenter te werken als team? Bekijk ons trainingsaanbod of neem contact op.